Ανεμόεσσα Σκύρος, το διαμάντι του Αιγαίου

storm low
Αιγαίο Πέλαγος από την Ελένη Μπέλλου
7 Ιουλίου 2016
IMG_5665
Επερχόμενοι Αγώνες
8 Ιουλίου 2016

Ανεμόεσσα Σκύρος, το διαμάντι του Αιγαίου

σκυρος01

Η Σκύρος βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο του Αιγαίου πελάγους και τοποθετείται στο νησιωτικό συγκρότημα των Σποράδων, αν και η απόσταση από αυτές είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με την απόσταση του νησιού από την Εύβοια, από την οποία απέχει περίπου 35 χλμ. ανατολικά (22 ναυτικά μίλια).

Πρωτεύουσα του νησιού είναι η ομώνυμη Σκύρος ή Χώρα. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού. Απέχει 10 χιλιόμετρα περίπου απο τη Λιναριά, το κυριοτερο λιμάνι του νησιού. Η Λιναριά είναι ενας γραφικός αμφιθεατρικός οικισμός με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη. Παραθαλάσιοι οικισμοί ανεπτυγμένοι τουριστικά είναι ο οικισμός Μαγαζιά, ο Μώλος και ο Πέρα κάμπος. Ανάμεσα στην πόλη και τη Λιναριά βρίσκεται και ο οικισμός Ασπούς.

Το νοτιοδυτικό θαλάσσιο τμήμα της Σκύρου είναι πέρασμα για τα ιστιοπλοϊκά σκάφη τα οποία επισκέπτονται τις Σποράδες. Το Λιμάνι της Λιναριάς προσφέρεται για στάση, ανεφοδιασμό, η για παραπάνω εξερεύνηση της Σκύρου. Στο Λιμάνι της Λιναριάς υπάρχουν pillars για την παροχή ρεύματος και νερού σε όλο το μήκος των κρηπιδωμάτων του. Είναι διαθέσιμες 108 ανεξάρτητες παροχές ρεύματος και άλλες τόσες λήψεις ύδατος. Στο Λιμάνι λειτουργεί WI-FI το οποίο εκπέμπεται από το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου.

Η Σκύρος έχει 27 ακρωτήρια 28 όρμους και 15 θαλάσσιες σπηλιές.

Στη Σκύρο υπάρχουν 74 παραλίες.

Οι παρακάτω παραλίες είναι οι πιο απομακρισμένες και προσεγγίζονται με σκάφος.

“Αγαλίπα”

“ναυάγιο”

“Ποδιές”, μια από τις 7 μαύρες παραλίες του ηφαιστειογενούς νησιωτικού συμπλέγματος “Γλυφάδα”, παραλία της νησίδας “σαρακίνηκο” στη νότια Σκύρο ανοιχτά του όρμου “τρεις μπούκες”

Οι δυο μικρές αγκάλες “ποντικόνησο” 500 μέτρα από την Λιναριά προς Καλαμίτσα.

Ο “κόχλακας” ανατολικά κοντά στις σπηλιές

Στο αρχιπέλαγος της Σκύρου περιλαμβάνονται πάνω από 20 νησιά και νησίδες.

Βόρεια της Σκύρου έναντι του αεροδρομίου βρίσκεται το ηφαιστιογενές σύμπλεγμα νησίδων «Ποδιές» στις οποίες υπάρχουν 7-8 μαύρες παράλιες και εντελώς ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον.


Ξεχωρίζουν επίσης η νήσος Σκυροπούλα καλυμμένη με δάσος Κέδρων, η νήσος Βαλάξα, εξαιρετικό βοσκοτόπι από την εποχή του Ομήρου μέχρι σήμερα, η νήσος Ρήνεια, κατάφυτη και αυτή από κέδρα,η νησίδα Σαρακηνό με την «χρυσή» παράλια και η νησίδα Διαβατή στην οποία κυριαρχεί η σαύρα της Σκύρου–podarcis gaegae-μοναδικό είδος παγκοσμίως η οποία στο νησάκι αυτό παρουσιάζει γιγαντισμό και ευρίσκεται κάτω υπό διαρκή επιστημονική έρευνα με συμμετοχή των τμημάτων βιολογίας των πανεπιστήμιων Αθηνών-Τελ Αβίβ και Στοκχόλμης.

Το Βόρειο θαλάσσιο τμήμα του Νησιού είναι πιο ρηχό και πιο ζεστό από το Νότιο Τμήμα του. Η παράκτια ζώνη της Σκύρου έχει έκταση περίπου 56 μιλιών και χαρακτηρίζεται από εντελώς διαφορετικά πετρώματα και σχηματισμούς.

Στο βόρειο παραλιακό τμήμα της κυριαρχούν αμμώδεις παράλιες με εύθραυστα πετρώματα σε γήινους χρωματισμούς .

Το Δυτικό τμήμα καλύπτεται από δάση πεύκης που αγγίζουν την θάλασσα και ασβεστολιθικά πετρώματα, ενώ οι παράλιες είναι «χτισμένες» με βοτσαλάκια.

Στο Νότιο ΝΔ παράκτιο τμήμα κυριαρχεί το «κυκλαδίτικο τοπίο» με λιγότερη βλάστηση η οποία χαρακτηρίζεται από την έντονη παρουσία των θυμαριών –φασκόμηλων- αστίβων κλπ θαμνωδών φυτών. Οι ακτές είναι σμιλεμένες από τα κύματα της «νοτιάς» με ποικιλία στη σύσταση τους (άμμος-βότσαλα) αλλά και πολλά μίλια έκτασηςμε κατακόρυφους κρημνώδεις σχηματισμούς μεγάλου ύψους που προκαλούν δέος, αποτελούν ορμητήριο των γερακιών του γένους μαυροπετρίτες (falco Eleonorae).

Στο Ανατολικό τμήμα της Σκύρου κοντά στο οικισμό Ασπούς υπάρχει ένα εγκαταλελειμμένο Λιμενικό έργο που επρόκειτο να γίνει η “Μαρίνα”της Σκύρου. Την δεκαετία του 90 ο ΕΟΤ άρχισε την κατασκευή του Λιμανιού αλλά λόγω της κακής του χωροθέτησης, της δυσκολίας του έργου και άλλων απρόβλεπτων οι εργασίες σταμάτησαν. Όσοι εχουν σκάφος καλό θα ειναι να αποφύγουν να προσεγγίσουν το Λιμάνι γιατί δεν υπάρχει καμιά υποδομή, ούτε φως ούτε νερό. Επίσης κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν εκεί από κακοκαιρία αφού το καλοκαίρι οι βοριάδες είναι “φάτσα” στο Λιμάνι και οι γύρω ακτές είναι σκληρές και απόκρημνες.

Οι ξέρες γύρω από το Νησί δεν είναι πολλές . Οι περισσότερες είναι συγκεντρωμένες γύρω από τα Νησάκια «Ποδιές» στο Βόρειοδυτικό τμήμα και μερικές ακόμα στην βόρεια πλευρά της μέχρι την Βορειοανατολική της άκρη. Ο κόλπος της Καλαμίτσας με το μεγάλο εύρος του είναι ο πλέον κατάλληλος για ποικίλες ιστιοπλοϊκές δραστηριότητες οι οποίες ευνοούνται από τον στρωτό άνεμο και τον χαμηλό κυματισμό όταν πνέει βοριάς.

Στο ακρωτήριο «Λιθάρι» στο νοτιοανατολικό άκρο της Σκύρου, υπάρχει πετρόκτιστος διώροφος φάρος αγγλικού τύπου, φωτεινότητας 40 μιλίων , ο οποίος λειτούργησε το 1894.
Το ύψος του κυκλικού του πύργου είναι 11 μέτρα και το εστιακό του ύψος 85 μέτρα. Είναι ο μοναδικός φάρος στην Ελλάδα με διώροφο κτίσμα από κατασκευής του στη βάση του πύργου. Το παλιό περιστροφικό σύστημα των κάτοπτρων χρειαζόταν κούρδισμα κάθε 50 λεπτά. Σήμερα δεν επιτηρείται και έχει εφοδιαστεί με αυτόματο μηχάνημα.
.

Αναλάμποντες φανοί υπάρχουν , στον Λιμένα Λιναριάς με τρεις τομείς , (κόκκινο, πράσινο & λευκό), στην νησίδα Βαλάξα , στις εισόδους του όρμου Τρεις Μπούκες (τρίστομο) , σε τεχνητές βραχονησίδες στην παραλία «μαγαζιά», στην είσοδο του εγκαταλειμμένου εργοταξίου-ημιτελούς Λιμένα στο «Αχίλλι».

Γενικά τα «νερά» στο υπόλοιπο νησί είναι «στρωτά». Στα νερά της Σκύρου ζουν πολλές φώκιες του προστατευόμενου είδους monahus-monahus. Το θαλάσσιο περιβάλλον του Νησιου χαρακτηρίζεται από την καθαρότητα και την διαύγεια του νερού,τις μεγάλες εκτάσεις του πυθμένα που καλύπτονται από ποσειδωνίες (φυκια υπεύθυνα για το φιλτράρισμά του ), συγκριτικά αυξημένο ενάλιο πλούτο και ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη των αστακών που αποτελούν το σήμα κατατεθέν της Σκυριανής γαστριμαργικής πρότασης.

Πηγή: Λιμενικό Ταμείο Σκύρου   http://www.linariaport.gr/

σκυρος01 σκυρος02 σκυρος04 σκυρος05

Κράτα το

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com