Ιστιοπλοία στις Βόρειες Σποράδες

Αγώνας ΙΟΧ ”Αλιβέρι 2016″
20 Ιουνίου 2016
al
Αλμυροπόταμος 2016 αγώνας ΙΟΧ
22 Ιουνίου 2016

Ιστιοπλοία στις Βόρειες Σποράδες

Αλόνησσος

Εκμεταλλευτείτε την ελευθερία που σας δίνει η ιστιοπλοΐα και λύστε για μαγικούς προορισμούς.

Ιστιοπλοΐα στις Βόρειες Σποράδες

 

Ένας από τους πιο ωραίους ιστιοπλοϊκούς προορισμούς στην Ελλάδα είναι οι Βόρειες Σποράδες, σύμπλεγμα νησιών στην Βόρεια πλευρά του Αιγαίου Πελάγους, περίπου 40 ν.μ από την στεριά. Οι άνεμοι πνέουν ήπιοι και ο καιρός είναι πολύ καλός από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο. Υπάρχουν πολλά μέρη που μπορείτε να επισκεφτείτε στα τρία κύρια νησιά όπως η Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος και το μικρότερο Πέλαγος η αλλιώς Κυρα Παναγιά, όπως επίσης και τα μη κατοικημένα Περιστέρα, Σκάντζουρα, Γιούρα, Πιπέρι και Ψαθούρα.

Η ΒΑ πλευρά του νησιωτικού συμπλέγματος είναι προστατευόμενο και είναι χαρακτηρισμένο Εθνικό Πάρκο Άγριας Ζωής γιατί είναι ένα από τα μέρη που αναπαράγεται η Μεσογειακή Φώκια (Monachus monachus).

Οι Βόρειες Σποράδες είναι ιδανικός ιστιοπλοϊκός προορισμός για τους εξής λόγους :

  • υπάρχουν πολλά ασφαλή και οργανωμένα λιμάνια
  • οι άνεμοι είναι ήπιοι και κατάλληλοι για ιστιοπλοΐα
  • έχει αρκετούς ασφαλείς και απομονωμένους κόλπους κατάλληλους για διανυκτέρευση
  • πολλά όμορφα και παραδοσιακά χωριά να επισκεφτείτε
  • ατελείωτες όμορφες παραλίες, απομονωμένες αλλά και οργανωμένες με beach bars, ναυαγοσώστες, θαλάσσια σπορ κτλ.
  • Εύκολη πρόσβαση
  • καλό φαγητό (η Σκόπελος είναι διάσημη για τις πίτες της, η Σκιάθος για το αρνίσιο κρέας και η Αλόννησος για το φρέσκο ψάρι)
  • υπέροχα ξημερώματα και ηλιοβασιλέματα
  • ιδανικά μέρη για ψάρεμα ανοιχτής θάλασσας
  • έντονη νυχτερινή ζωή στην Σκιάθο και την Σκόπελο

 

      

Σκιάθος   

Η Σκιάθος είναι το πιο κοντινό στη στεριά από τα νησιά των Σποράδων. Απέχει 41 ναυτ. μίλια από την πρωτεύουσα του νομού Μαγνησίας, το Βόλο και μόλις 2,4 μίλια από τις ακτές του νοτίου Πηλίου, έχει ανατολικά τη Σκόπελο σε απόσταση περίπου 6 ναυτικών μιλίων,προς νότο την Εύβοια από την οποία απέχει 16 ν.μ και προς βορά βρίσκεται ο Θερμαϊκός κόλπος και απέχει 95 ν.μ. από τη Θεσσαλονίκη. Η έκταση του νησιού είναι 48 τ.χλμ.

Μπροστά στην είσοδο του λιμανιού υπάρχουν μικρά νησιά, κυριότερα των οποίων είναι: Μικρός Τσουγκριάς (85 στρέμματα), Μεγάλος Τσουγκριάς (1225 στρ.), Μαραγκός (85στρ.), Άρκος (450 στρ.), Ασπρόνησο (190 στρ.). Επίσης υπάρχει και το Μπούρτζι, μικρή χερσόνησος που το χωρίζει στα δύο.

 

Εξερευνείστε μερικές απο τις ωραιότερες παραλίες της:

 

Άγιος Σώζοντας
Απάνεμη παραλία βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του ακρωτηρίου, έχει μεγάλο μήκος , χοντρή σκούρα άμμο, πεντακάθαρα νερά και βράχια με κίτρινους χρωματισμούς. Το τοπίο είναι καταπράσινο και ένα ακόμη πλεονέκτημα της είναι πως προσεγγίζεται εύκολα και με ασφάλεια. Αριστερά της παραλίας προς τη μεριά του κάβου υπάρχουν μεγάλες σπηλιές.
Λαλάρια
Σήμα κατατεθέν του νησιού, με πανέμορφο φυσικό τοπίο, τόσο γνωστό και τόσο φωτογραφημένο, κρατάει επάξια τον τίτλο της ομορφότερης παραλίας. Καταπράσινα νερά, λευκά βότσαλα και πανύψηλα, απόκρημνα βράχια, προσελκύουν δεκάδες πλοιάρια με τουρίστες που σπεύδουν να δουν από κοντά το απίστευτο σκηνικό. Όχι εύκολα όμως.
η παραλία είναι στο μάτι του βοριά και όταν φυσούν δυνατοί άνεμοι είναι δύσκολη η προσέγγιση, αλλά και το αγκυροβόλιο.
Γαλάζια σπηλιά
Βρίσκεται δίπλα ακριβώς από τα Λαλάρια προς τα δυτικά. Παρόμοιο και εδώ το τοπίο και μια μικρή παραλία κοντά της με λευκή άμμο και γαλαζοπράσινα νερά.
Κουρουπή
Ένα εντυπωσιακό σκηνικό αποτελούμενο από ανοιχτόχρωμη άμμο, πράσινα νερά και ψηλά βράχια, παραπέμπει σε μέρος εξωτικό. Στη βόρεια άκρη της παραλίας υπάρχει ένας πανέμορφος αψιδωτός βράχος που θυμίζει μικρά Λαλάρια.
Σκόπελος

Η Σκόπελος είναι ένα από τα νησιά των Βορείων Σποράδων, το δεύτερο νησί στη σειρά μετά τη Σκιάθο. Έχει έκταση περίπου 96 τετρ. Χλμ. και περίμετρο 67 χιλιόμετρα. Έχει δύο βουνά, το Παλούκι (565 μ. ύψος) και το Δελφί (680 μ. Ύψος).

 

Γεμάτη με πυκνά δάση που καλύπτουν σχεδόν το 80% της έκτασής της, θεωρείται το πιο πράσινο νησί του Αιγαίου. Έχει καλή τουριστική υποδομή, συγκεντρώνει όμως λιγότερο κόσμο (30.000 άτομα 15/8/2007) από τη γειτονική κοσμοπολίτικη Σκιάθο και διατηρεί σε μεγαλύτερο βαθμό τον παραδοσιακό χαρακτήρα της.

Η Χώρα της Σκοπέλου είναι μια παραδοσιακή νησιώτικη πόλη με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική και όμορφα καλντερίμια. Έχει κηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός. Η Χώρα αλλά και ολόκληρο το νησί είναι γεμάτο από παλιές παραδοσιακές εκκλησίες, ξωκλήσια και μοναστήρια.

 

 

Αν βρεθείτε με ιστιοφόρο στη Σκόπελο, μην αφήσετε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Ανοίξτε πανιά και ξεκινήστε να ανακαλύψετε καλά κρυμμένες παραλίες και να βουτίξετε σε τιρκουάζ νερά. Προσοχή χρειάζονται οι πολλές ξέρες που υπάρχουν στο νησί (ευτυχώς διακρίνονται) αλλά και η προσέγγιση σας σε σπηλιές όπου είναι πολύ πιθανόν να δείτε φώκιες.

 

Όσο αφορά τώρα στη Σκόπελο , το νησί διαθέτει οργανωμένη μαρίνα στη Χώρα της Σκοπέλου αλλά και πολλές θέσεις πρόσδεσης σκαφών για όλα τα μεγέθη από ιστιοπλοϊκό μέχρι μεγάλα yacht. Οργανωμένη μαρίνα υπάρχει και στο Νέο Κλήμα Σκοπέλου. Επίσης δυνατότητα ελλιμενισμού και στο λιμάνι Λουτράκι Γλώσσας και στον γραφικό Αγνώντα.

Πολλές παραλίες και φυσικοί κόλποι για αγκυροβόλια ( πχ Μπλό και γενικότερα στις παραλίες του νησιού).

Αμάραντος
Μικρή παραλία με τιρκουάζ νερά και πεύκα που κρέμονται από τα βράχια. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του ακρωτηρίου και οδηγεί σ’ αυτήν ένα μικρό κανάλι ανάμεσα σε βράχια. Μπαίνοντας έχετε κατά νού πως δεν υπάρχει χώρος για ελιγμούς. Σε αυτήν την παραλία γυρίστηκαν σκηνές για το Mamma Mia.
Μπλό
Ο κλειστός κόλπος του Μπλο είναι ο ασφαλέστερος του νησιού γι’ αυτό είναι συνεχώς γεμάτος με σκάφη, αλλά ο αμμώδης βυθός δεν είναι καλός για αγκυροβόλια οπότε θα χρειαστεί να δέσετε σε κάποιο πεύκο, όπως κάνουν οι περισσότεροι Στα δυτικά του κάβου Αράπης υπάρχει μια μικρή παραλία και μια σπηλιά με άλλη μικρή παραλία στο εσωτερικό της.
Φτελιά
Μικρή παραλια με κρυστάλλινα νερά και σκιά από πεύκα. Νοτιότερα υπάρχει άλλη μία, το Νεράκι, αλλά και πολλές μικρές και ανώνυμες οι οποίες είναι προσβάσιμες μόνο από τη θάλασσα και ιδανικές για απομόνωση.
Εκατοπενηντάρι
Βρίσκεται δίπλα ακριβώς από τη Φτελιά. Είναι περιτριγυρισμένη από πεύκα, με πεντακάθαρα νερά, άμμο και βότσαλο και στη δεξιά πλευρά της ένα πεύκο στέκει ανορθόδοξα πάνω στον βράχο και απλώνει τη σκιά του μέχρι το νερό. Από το Καστάνι μέχρι το Χόλοβο θα συναντήσετε τις ομορφότερες παραλίες του νησιού, μοναχικές και με πρόσβαση μόνον από τη θάλασσα.
Δασιά
Η Δασιά (και Ντέσα ή Δάξια) ονομάστηκε έτσι από το πυκνό δάσος που υπάρχει επάνω στο νησί και απέχει 0,5 ν.μ από την παραλία της Μηλιάς. Στη δυτική πλευρά του νησιού υπάρχει μια σπηλιά με είσοδο και έξοδο όπου μπορείτε να κάνετε βουτιές και να κολυμπήσετε.
Γουρούνι
Στο βορειότερο σημείο του νησιού, με τον ομώνυμο φάρο. Αληθινά “μυθικός” κάβος γιατί όλοι μιλούν για περιοχή με πειρατικούς θησαυρούς. Κάποιες ιστορίες αναφέρουν πως υπάρχει μια δυσδιάκριτη σπηλιά που ονομάζεται “Τάφος του Πειρατή”. Θα χρειαστείτε τύχη και… τοπικό οδηγό για να φτάσετε ως εκεί.
Σπηλιές Θάσου
Θα τις βρείτε στα βορειοανατολικά του νησιού, ανάμεσα στα ακρωτήρια Γουρούνι και Θάσο. Από τα βράχια τρέχουν νερά προσδίδοντας εντυπωσιακούς χρωματισμούς. Στην περιοχή υπάρχουν και σπηλιές.
Κεραμωτό
Μια όμορφη παραλία, με μικρή σπηλιά στην άκρη της, πράσινα νερά και βλάστηση.
Μαυράκι
Ψιλό βότσαλο και πανέμορφα διαυγή νερά. Στα δεξιά της παραλίας υπάρχει σπηλιά.
Η σπηλιά του Αϊ Γιάννη
Μικρός κόλπος, προστατευμένος από τους καιρούς με μια βραχονησίδα στην είσοδό του που τον κρύβει. Στην αγκαλιά του έχει μια βοτσαλωτή παραλία με δύο σπηλιές. Βρίσκεται βορειοδυτικά από τον Αϊ-Γιάννη στο Καστρί και είναι ιδανικός για αγκυροβόλιο.
Αϊ Γιάννης στο καστρί
Γύρω από τον Αϊ-Γιάννη υπάρχουν μερικές παραλίες με λευκά βότσαλα και πράσινα νερά. Μέχρι τη Σκόπελο θα βρείτε μερικές ενδιαφέρουσες μοναχικές θαλασσινές αγκαλιές.
Αλόννησος

 

Η Αλόννησος είναι νησί της Ελλάδας. Βρίσκεται στο Αιγαίο πέλαγος και ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Σποράδων. Η συνολική έκτασή του φθάνει τα 64,5 τχλμ. και το μήκος των ακτών του τα 67 περίπου χλμ. Μέγιστο μήκος περίπου 20 χλμ. και πλάτος από 3 μέχρι 4,5 χλμ. Χωρίζεται από τη Σκόπελο νοτιοδυτικά με τον πορθμό Αλοννήσου, εύρους 2 ν.μιλίων και βορειοανατολικά από τη νήσο Πελαγονήσι με τον πορθμό Πελαγονησίου, εύρους 3,5 ν.μ. Ο όρμος Πατητήρι αποτελεί το επίνειο της νήσου, όπου και συνδέεται ακτοπλοϊκά με το Βόλο, τη Σκιάθο, τη Σκόπελο και τη Θεσσαλονίκη. Απο το Πατητήρι η χώρα βρίσκεται σε απόσταση 20 λεπτών. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στη κορυφή του λόφου πάνω από το λιμάνι.

Χαρακτηριστικό της, η εκπληκτική θέα προς τη θάλασσα που μπορείς να θαυμάσεις σχεδόν από κάθε σημείο. Ένα ανεπανάληπτο τοπίο που σου κόβει την ανάσα και σού θυμίζει την ιδιαιτερότητα της άγριας ομορφιάς αυτού του τόπου.  Επίσης με το λεωφορείο μπορείτε να ανεβείτε στην Χώρα απο τη Στενή Βάλα

 

Πέτρα
Βοτσαλωτή παραλία με μια χαρακτηριστική πέτρα στη μέση στον ορμίσκο Δραβί. Από αυτό το σημείο εδώ και αιώνες οι ντόπιοι παίρνουν κοκκινόχωμα, οι αρχαίοι για αγγεία πιθάρια και κατασκευές από πηλό, ενώ οι νεότεροι μέχρι και για τους φούρνους τους.

Καρμπιάς
Η παραλία με το χοντρό βότσαλο ανήκει φαίνεται στα κατσίκια, θεωρητικά είναι μέσα σε κάποιον περιφραγμένο χώρο. Τα νερά στον Καρμπιά πάντως είναι να τα πιεις στο ποτήρι και οι γνώστες έρχονται εδώ για να βγάλουν χταπόδια.

Σπηλιά του Αντριώτη
Ένα καΐκι 10 μέτρα χωρά ολόκληρο μέσα και μάλιστα μπορεί να κάνει και στροφή! Υπάρχουν κι άλλες σπηλιές στην περιοχή. Οι ψαράδες λένε ότι μέσα στην τρύπα του Αντριώτη υπάρχει δίοδος που βγαίνει στο βουνό.

Μεγάλο Διάλεμα
Τρεις παραλίες στη σειρά κάτω από ψηλά απόκρημνα βράχια. Υπέροχα νερά, πλήρης απομόνωση. Δεν είναι πάντως οι μόνες… συνεχίζοντας τη νότια πορεία θα συναντήσετε κι άλλες παρόμοιες παραλίες.

Καλάμι
Από τις λιγοστές παραλίες με σκούρα γκρίζα άμμο, μόνο για όσους διαθέτουν πλωτό μέσον. Μικρή αλλά με καταπληκτικά νερά.

 

 

Ειρήνη Πέππα

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com