Πάρος, η μαρμαρογέννητη του Αρχιπελάγους

53aegeanrally_logo_2016_gr_21627415174_o
53ο Ράλλυ Αιγαίου, Αποτελεσματα 3ης ιστιοδρομίας και overall
19 Ιουλίου 2016
IMG_5656
Προκήρυξη Αγώνα ”ΚΥΖΙΚΟΣ 2016”
20 Ιουλίου 2016

Πάρος, η μαρμαρογέννητη του Αρχιπελάγους

0011

ΠΑΡΟΣ

Η Πάρος είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων και βρίσκεται δυτικά της Νάξου, από την οποία τη χωρίζει στενός δίαυλος πλάτους 3 περίπου μιλίων, ενώ από τον Πειραιά απέχει 90 ναυτικά μίλια. Έχει έκταση 196,308 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το μήκος των ακτών της είναι 118,5 χιλιόμετρα.

Η καίρια γεωγραφική θέση της Πάρου στο κεντρικό Αιγαίο, το σταυροδρόμι των θαλάσσιων δρόμων που συνδέουν την ηπειρωτική Ελλάδα με τα νησιά του Αρχιπελάγους, τα μικρασιατικά παράλια και ευρύτερα τη Μεσόγειο, αποτέλεσε τη διαχρονική βάση για την ανάπτυξη του νησιού.

Αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς των Ελλήνων και όχι μόνο. Οι ακτές του νησιού, από τις οποίες άλλες σχηματίζουν όμορφες παραλίες (κυρίως στην ανατολική πλευρά του) και φυσικά λιμανάκια και άλλες είναι απότομες και βραχώδεις, είναι περισσότερο διαμελισμένες στη βόρεια πλευρά του. Εκεί σχηματίζεται ο μεγάλος κόλπος της Νάουσας, ένα από τα πιο γραφικά λιμάνια του Αιγαίου. Οι άλλοι δύο μεγάλοι κόλποι του νησιού βρίσκονται στα δυτικά (Παροικιά) και στα ανατολικά (Μάρμαρα). Τα κυριότερα ακρωτήρια της Πάρου είναι: ο Άγιος Φωκάς στον λιμένα της Παροικιάς όπου υπάρχει φάρος, ο Κόρακας στο βόρειο άκρο όπου υπάρχει ο παραδοσιακός πέτρινος φάρος χτισμένος το 1887, ο Τούρχος (ή Τούρκος), ανατολικά του προηγουμένου, η Αγριά, ΒΑ. άκρο, ακριβώς απέναντι της Νάξου, η Σταφίδα, η Βίγλα, και ο Πύργος ή Πυργάκι, ανατολικά-νοτιοανατολικά, και ο Μαύρος κάβος, το νοτιότερο άκρο.
Πλησίον της νήσου βρίσκονται πλείστες νησίδες και σκόπελοι, όπως οι επικίνδυνες
Πόρτες Πάρου, ο Άγιος Σπυρίδωνας, το Δροσονήσι, το Μακρονήσι, η Γλαροπόδα, το Πατερονήσι, το Φίτζι και το Εβραιόκαστρο (ή Βριόκαστρο).
Κυριότεροι
λιμένες της Πάρου είναι: της Παροικιάς, της Νάουσας (αρχαία Αργούσα, πολεμικός λιμένας) μεταξύ των Ακρωτηρίων Κόρακα και Τούρχου, και ο λιμένας του Δρυός καλούμενος και Πόρτο Τρίο, νότια. Άλλοι μικρότεροι όρμοι είναι του Φιλιζίου προς Α., του Κεφάλου προς Δ., του Πίσω Λιβαδιού, ΝΑ., και της Αλυκής ΝΔ. Οι παραλίες του νησιού είναι ιδανικές για όλους καθώς υπάρχουν και απομονωμένες και οργανωμένες αντίστοιχα,με βράχια ή αμμουδιά.

Στο νησί λειτουργεί από το 1992 ο Ναυτικός Όμιλος Πάρου με έδρα στα Λειβάδια της Παροικίας. Δραστηριοποιείται στον ναυταθλητισμό με τμήματα κολύµβησης, ιστιοπλοΐας τριγώνου-ανοικτής θάλασσας, αλλά και με πολιτιστικές ή περιβαλλοντολογικές δράσεις. Η Πάρος λόγω των δυνατών ανέμων, προσφέρει την δυνατότητα ανάπτυξης ανάλογων αθλημάτων, όπως του κάιτσερφ και της ιστοσανίδας. Οι κύριες παραλίες όπου αναπτύσσονται τέτοιες δραστηριότητες, είναι αυτές της Πούντας και της Χρυσής Ακτής, όπου και υπάρχουν κέντρα εκμάθησης και ενοικίασης εξοπλισμού.

Ο περίπλους της Πάρου και μια μεγαλύτερη βόλτα με σκάφος στις γύρω βραχονησίδες, χαρίζουν ωραίες εικόνες και επιφυλάσσουν εκπλήξεις.

To βασικό λιμάνι του νησιού είναι η Παροικιά (VHF: Κανάλι 12), η οποία προσφέρει καλή προστασία από τα μελτέμια και τους νότιους ανέμους. Μπορείτε να δέσετε εσωτερικά στο λιμάνι ή αρόδου. Καλά αγκυροβόλια θα βρείτε στη βόρεια και τη βορειοανατολική πλευρά του κόλπου της Παροικιάς.

-Το γραφικό λιμάνι της Νάουσας είναι μικρό και χωράει συγκεκριμένο αριθμό σκαφών. Μπορείτε να δέσετε στην εξωτερική πλευρά της αποβάθρας γιατί εξωτερικά ο κυματοθραύστης πλήττεται από τους δυτικούς ανέμους.

-Αλλα αγκυροβόλια: Ο Αγιος Ιωάννης είναι πολύ καλό αγκυροβόλιο με όλους τους καιρούς. Μπορείτε να δέσετε νότια ή δυτικά της παραλίας. Ο βυθός προσφέρει καλό κράτημα.Στον βορειοδυτικό μυχό του κόλπου της Νάουσας, γνωστός και ως Μοναστήρι. Κλειστός στα μελτέμια και με αμμώδη βυθό, είναι απόλυτα ασφαλής για αγκυροβόλιο. Αν θέλετε ησυχία αποφύγετε να ρίξετε άγκυρα κοντά στις ακτές

Στον όρμο της Αλυκής θα έχετε προστασία με όλους τους καιρούς. Ο όρμος του Φάραγγα είναι προστατευμένος από βορειοδυτικούς και βορειοανατολικούς ανέμους.

Το Πίσω Λιβάδι πλήττεται από τους βορειοανατολικούς ανέμους. Στο Πίσω Λιβάδι υπάρχει μαρίνα σκαφών που προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες και ευκολίες στα σκάφη. Είναι προστατευμένη από τους δυτικούς και ανατολικούς ανέμους.

Ο Αμπελάς έχει αγκυροβόλι και προφυλάσσεται από όλους τους ανέμους, εκτός των νοτιοανατολικών.

Στο μικρό ψαροχώρι, στα βορειοανατολικά του νησιού, υπάρχει αλιευτικό καταφύγιο. Δεν έχει μεγάλες δυνατότητες φιλοξενίας σκαφών, όμως θα βρείτε θέση για να δέσετε κατόπιν συνεννοήσεως με τους ντόπιους ψαράδες. Οι λιμενοβραχίονες παρέχουν προστασία από όλους τους καιρούς, εκτός από τους νοτιοανατολικούς.

Όλα μπορείς να τα ζητήσεις αλλά και να τα βρεις στην Πάρο, αφού διαθέτει τα πάντα. Ήλιο, θάλασσα, χαλάρωση αλλά και ιστορία, πολιτισμό, μουσεία, εκκλησιές, οικισμούς, τοπία αλλά και διασκέδαση! Μερικά απο τα αξιοθέτα που δεν πρέπει να χάσετε είναι:

Πεταλούδες

Μόλις 7 χιλιόμετρα από την Παροικιά, κοντά στο μοναστήρι του Αγίου Αρσενίου, είναι η τοποθεσία Πεταλούδες. Μοναδικό μνημείο της παριανής φύσης, με πυκνή βλάστηση από κυπαρίσσια, πλατάνια, τυλιγμένα με κισσούς, δάφνες, αγριελιές και άλλα καρποφόρα δέντρα και μια πηγή με νερό.

Ο συνδυασμός όλων αυτών δημιουργεί έναν μοναδικό βιότοπο για τις πεταλούδες του είδους Jersey Tiger Moth, που μπορείτε να τις δείτε σκαρφαλωμένες σε μεγάλους αριθμούς, στους κορμούς των δέντρων. Οι πεταλούδες της Πάρου, που ξεχωρίζουν από τα υπέροχα χρώματά τους (καφέ-μαύρο, με κιτρινόλευκες άκρες και κατακόκκινα φτερά όταν τα έχουν ανοικτά) εμφανίζονται από τα τέλη Μαΐου έως και τα τέλη Ιουλίου, ενώ εξαφανίζονται τον Αύγουστο για να τις ξαναδούμε τον Σεπτέμβρη. Αυτό συμβαίνει επειδή, οι θηλυκές αναζητούν μέρος για να αφήσουν τα αυγά τους και μετά πεθαίνουν. Οι κάμπιες βγαίνουν από τα αβγά τον Οκτώβριο και γίνονται πεταλούδες τον Μάιο. Από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο μένουν πάνω στους κορμούς των δέντρων, για να ζευγαρώσουν τον Αύγουστο, συνεχίζοντας τον κύκλο της αναγέννησης.

Στον χώρο της κοιλάδας, μπορείτε να μπείτε πληρώνοντας ένα μικρό αντίτιμο στην είσοδο, ενώ η συμβουλή που θα σας δοθεί είναι να κάνετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ησυχία, για να μην αναστατωθούν οι όμορφες κάτοικοι του δάσους και αναγκαστούν να καταναλώσουν ενέργεια, την οποία θα χρειαστούν στη συνέχεια για την ολοκλήρωση της αποστολής τους.

Περιβαλλοντικό πάρκο

Το περιβαλλοντικό πάρκο Πάρου δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή διατηρεί τα στοιχεία που απαιτούνται για να αναδειχθεί σε έναν τόπο ξεχωριστό, κυρίως για τους λάτρεις της πεζοπορίας και της παρατήρησης. Η χερσόνησος βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Πάρου και ανάμεσα στα αξιοθέατα για τα οποία αξίζει να την περπατήσετε είναι το παλιό ναυαρχείο από την εποχή των Ορλοφικών, το μοναστήρι του Άη Γιάννη του Δέτη, χτισμένο ακριβώς πάνω από τη θάλασσα, στην είσοδο του Πάρκου, και ένα καινούργιο αμφιθέατρο, στο οποίο, το καλοκαίρι πραγματοποιούνται πολύ καλές εκδηλώσεις.
Τα μονοπάτια είναι αρκετά, μικρά και καλά σημαδεμένα. Στα περισσότερα σημεία της διαδρομής, η θέα είναι απεριόριστη προς το πέλαγος και τα γύρω νησιά (Μύκονο, Σύρο, Τήνο, Νάξο) και θα την απολαμβάνετε, καθώς θα σας χτυπάει το βοριαδάκι (λυτρωτικό στη διάρκεια του καλοκαιριού, παγωμένο και λυσσαλέο στους χειμωνιάτικους περιπάτους), και θα σας φέρνει λίγη απ’ την αλμύρα της θάλασσας στο πρόσωπο, πάνω από τα άγρια βράχια.
Κυρίαρχη η εικόνα των θάμνων, γενικά της χαμηλής βλάστησης, με κάποιες εξαιρέσεις από τα αλμυρίκια που έχουν φυτευτεί στο πάρκο, αλλά παλεύουν να μεγαλώσουν κάτω από αντίξοες συνθήκες. Την Άνοιξη, πράσινες τούφες στη γη σπάνε τη μονοτονία μαζί με τα χρώματα των λουλουδιών.
Το κεντρικό μονοπάτι κινείται κυκλικά, πάνω από την κεντρική παραλία, με τις εγκαταστάσεις αναψυχής και φτάνει μέχρι το βόρειο άκρο, που βρίσκεται και ο φάρος. Επιστρέφοντας από τη βόλτα σας, μπορείτε να απολαύσετε ένα αναψυκτικό ή τον καφέ και το ποτό σας στο μικρό καφέ, να παρακολουθήσετε κάποια κινηματογραφική προβολή, στο μικρό θερινό σινεμά ή να ρίξετε τη βουτιά σας στην απολύτως προφυλαγμένη από τους αέρηδες παραλία, με θέα τον κόλπο της Νάουσας και τον Άη Γιάννη Δέτη.
Συνολικό μήκος 7 χιλ.
Χρόνος διαδρομής περίπου 2:30 ώρες

Μπορείτε να προμηθευτείτε χάρτη από το Πάρκο.

Paros, Greek Islands, Naoussa, Cyclades, Greece, Europe, Fishing boats docked in Naoussa Harbor on Paros Island on the Aegean Sea.

Greece, Paros, Greek Islands, Naoussa, Cyclades, Europe, Fisherman trolling on his fishing boat along the waterfront on Naoussa Harbor on Paros Island on the Aegean Sea.

004 0011 0014 055 058

 

Πηγές: paros.gr και aegeanislands.gr

Κράτα το

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com