Ιστιοπλοΐα και φυσική κατάσταση

Στην ιστιοπλοΐα τραυματισμοί μπορούν να προκληθούν από κακή/μέτρια φυσική κατάσταση, υπέρχρηση, υπερβολική εκγύμναση και ατυχήματα. Επίσης, η απουσία προθέρμανσης και διατατικών ασκήσεων μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα τραυματισμού.

Οι μύες επιβαρύνονται κατά τη διάρκεια ταχέων, πολύ απαιτητικών κινήσεων που συχνά χρειάζονται στη ιστιοπλοΐα. Κακώσεις στους ώμους και τα χέρια είναι συχνές στους χειριστές της σκότας της μαΐστρας ενώ στις ολυμπιακές κλάσεις, οι απότομες κινήσεις κατά το κρέμασμα οδηγούν σε κακώσεις των γονάτων και της μέσης.

Προσοχή χρειάζεται στην άρση αντικειμένων (π.χ. σάκοι πανιών, άγκυρα κλπ.) αλλά και στη στάση του σώματος που στην αγωνιστική ιστιοπλοΐα ανοικτής θαλάσσης, μπορεί να είναι λανθασμένη και να διαρκέσει αρκετή ώρα.
Η βελτίωση της φυσικής κατάστασης είναι πολυπαραγοντική διαδικασία και είναι πάντα εξατομικευμένη. Κάποιες όμως γενικότερες κατευθύνσεις είναι:

 Ένα πλήρες πρόγραμμα άσκησης είναι σημαντικό και θα πρέπει να στοχεύει σε όλους τους τομείς της φυσικής κατάστασης ώστε το σώμα να μπορεί να δεχθεί τις φορτίσεις της αγωνιστικής ιστιοπλοΐας. Το πρόγραμμα θα πρέπει να περιλαμβάνει:
Αεροβική άσκηση (επιλογή από ποδήλατο, τρέξιμο, κωπηλασία, κολύμβηση)
Μυϊκή ενδυνάμωση (οι αθλητές της ιστιοπλοΐας θα πρέπει να αξιολογούνται από εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή προκειμένου να γίνει προσαρμογή του προγράμματος στις ανάγκες τους)
Διατατικές ασκήσεις
Καλή φυσική κατάσταση, ειδικότερα στην αερόβια ικανότητα οδηγεί σε ταχύτερη αντίδραση στις αλλαγές του αέρα, στην αντοχή, στην ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων καθώς και στη συγκέντρωση. Η ψυχική και σωματική ανάκτηση είναι ταχύτερη στους αθλητές με καλή φυσική κατάσταση. Για τους ιστιοπλόους προτείνεται ως αεροβική άσκηση η κωπηλασία, η ποδηλασία,
η κολύμβηση και το τρέξιμο.
Συχνή αξιολόγηση από φυσικοθεραπευτή βεβαιώνει την καλή αρθρική κινητικότητα και λειτουργικότητα οδηγώντας σε ελάττωση της πιθανότητας τραυματισμού ή ταχύτερη αποκατάσταση του.
Η άρτια τεχνική είναι πολύ σημαντική. Στην περίπτωση που απαιτεί βελτίωση, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο εκπαιδευτή ώστε σε βάθος χρόνου να αποφύγετε τραυματισμούς.
Η λήψη διαλείμματος και η συχνή αλλαγή θέσης είναι επιβεβλημένα σε μεγάλης διάρκειας μπράτσα. Αυτό θα εμποδίσει φορτίσεις λόγω στάσης και είναι μια καλή συνήθεια που όλοι μπορούμε να ακολουθούμε στις διάφορες εκφάνσεις της ζωής και όχι μόνον στη θάλασσα.

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com